CAMINA AMB NOSALTRES, JUNT AL RAMAT, PELS VELLS ASSAGADORS VALENCIANS I ARAGONESOS

miércoles, 25 de abril de 2012

LA LLUITA CONTRA L'ARGELAGA, SENSE FINAL


La part muntanyenca de El Panxell es troba atapeïda d'argelagues. Aquest arbust espinós, sempre que no siga excessivament frondós, permet crèixer a la seua ombra tot un garbuix d'altres herbes com ara el cerberet, l'alfals bord, la segadissa, la trepadella, els trèbols i demés. El nostre problema rau en que, a diferència dels matolls de romaní o del salat, ací els cavalls no poden regirar ni cercar amb la boca ni desplaçar amb el cap les branques baixes de l'arbust per tal d'accedir a plantes suculentes de sota, es punxen i abandonen deixant rere seu una valuosa quantitat de menjar.
Com que no podem permetre'ns perdre el forratge que atresoren, estem procedint a retirar-les d'enmig. Aquest treball és feixuc i pessant atès que no pots atacar-les sense uns bons guants de cuiro que arriben fins el colze, unes estenalles llargues i una forca. Fins i tot així, la seua manipulació s'assembla molt a la dels pastors elèctrics, sempre et cau alguna mossegada.
Tot i això i cada dia una estoneta, anem poc a poc tallant-les i retirant-les fins els marges de la parcel·la per tal que facen de bardissa. També esperem així ampliar la superfície de past ja que, per cada argelaga retirada es pot comptar amb gairebé un metre quadrat de terra neta i apta per al creixement d'altres plantes que les haques pugen aprofitar.
La part negativa d'aquesta tasca pot estar en l'eliminació d'arrels necessàries per tal de fixar la terra i evitar les escorrenties, esperem que deixant els arbusts no punxosos dels que hem parlat adès, no tingam que actuar contra l'erosió en un futur.

lunes, 23 de abril de 2012

UN DESCOBRIMENT: EL SALAT, EL SALADO


El Panxell està situat en una parcel·la de al voltant de 6 hectàrees de les quals gairebé la meitat està sembrada de trepadella i l'altra meitat està formada per muntanya sense conrear. I precissament en aquesta zona, ja des del principi ens va cridar l'atenció que els caballs menjaven amb deler un arbust desconegut per a nosaltres. Entre el romaní i les argelagues creix aquesta planta que, a més a més no es troba a altres indrets de la muntanya de la zona, ni tan sols del mateix panxell.
Vam començar la recerca preguntant a uns i altres, al remat un ramader del veïnat es va aclarir el dubte: "Eso es el salado y mis vacas también se lo comen muy bien" inmediatament vam començar la recerca a la xarxa i vam trobar el que creiem que respón la nostra incógnita. Es tracta d'una planta que creix només als sols salins, resulta que al Panxell hi ha un sector de sols molt calcàris i, segurament amb alta salinitat.
Vegeu el que diu al respecte la wikipèdia
Arbusto perennifolio, hermafrodita, de hasta 2 m de altura, muy ramoso, de porte irregular, blanquecino. Tallos erguidos. Ramas más o menos erguidas. Corteza pardo grisácea. Las ramillas jóvenes verdes o rojizas, pero siempres cubiertas en mayor o menor medidad de granitos blancos (depósitos de carbonatos), lo que les da un aspecto blanquecino-ceniciento. Hojas, de obovado-lanceoladas a obovado-espatuladas, primero se estrechan hacia la base y luego se ensanchan formando una especie de vaina que rodea el tallo, un poco carnosas, con el margen entero, cumeditebiertas de depósitos calcáreos, alternas. Flores en inflorescencias racimosas espiciformes, sin hojas. Cáliz tubular, no anguloso, de unos 9 mm, con 5 dientes agudos muy cortos, rojizo. Corola (10-20 mm de diámetro), muy vistosa de color rosa intenso o violácea, con los pétalos soldados en la mitad inferior formando una sola pieza; lóbulos libres anchos, trasovados, abiertos: En el centro aparecen 5 estambres soldados por sus filamentos al tubo de la corola; anteras amarillas. El fruto es diminuto, largamente oval, membranoso, situado en el interior del cáliz persistente. Florece en primavera, verano y otoño. Fructifica en verano, otoño e invierno.[1]
jueves, 19 de abril de 2012

NOTÍCIES VÀRIES DES DE "EL PANXELL"Ara ja fa un mes i escaig que vam arribar a la nostra nova llar. Tot i que hem patit uns dies de fred intens, neus, matacabres i molt de vent, els cavalls es troben molt bé i el període d'adaptació evoluciona sense més novetats.
Hem hagut de sectorialitzar la parcel·la ja que els pastos baixos de vora al barranc i que estaven sembrats de trepadella han estat molt menjats i trepijats, ara les terres necessiten descansar per tal de permetre que, amb la saó que ens han dexat els ruixats de primavera, l'herba torne a crèixer de bell nou.
Traslladats ara a la part muntanyenca de "El Panxell", els nostres cavalls menjen ara alfals bord, salats, esparcet, cerver, segadissa i un munt més d'herbes nutritives. Esperem que puguen reeixir sense necessitat de complementar-los amb pinso.
Pere Truc, el cadellet que vam rebre a desembre, ja es tot un gos de pastor. Intel·ligent i molt treballador es l'autèntic senyor de la manada i, malgrat que encara li falta molt d'aprenentatge, ja apunta maneres.
Hem rebut les primeres visites, des de Galícia, on estava treballant de cabrera amb una rabereta de 200 animals, ha vingut a ajudar-nos uns dies Elena.També hem contactat amb la gent dels voltants implicada en els temes de sobirania alimentària i d'ara endavant iniciarem projectes compartits en comú.
El nostre amic Vicent Conejos, germà de Miquel i pastor jubilat, membre cabdal del nostre equip de transhumàcia, ha tingut un ensurt treballant al camp i ha salvat l'ull per poquet. Li desitgem una rápida recuperació.
Finalment contar-vos que durant aquesta primavera hem estat convidats per ACPV de Gandia per a donar una xarrada-col·loqui al voltant de les transhumàncies a la seua seu. Com que la data està encara per concretar, avisarem per aquest blog i pel facebook de la data i el contingut per si algú de vosaltres vol vindre a conèixer la nostra passió. També intervendrán una veterinària de la zona i un pastor local que ha fet transhumància en el passat.
Seguirem informant!!

miércoles, 4 de abril de 2012

LA TREPADELLA, ESPARCET Ó PIPIRIGALL


Com que alguns ens heu preguntat: Quina herba es pastura a El Panxell? Qué teniu plantat al past? Us aclarim que es tracta de la trepadella, herba forratgera semblant a l'alfals i que s'adapta d'allò més bé a les condicions de secà.

Us adjuntem el que diu la wiquipèdia:
Característiques
Planta perenne, encara que sota cultiu es fa durar uns tres anys, d'uns 80 cm de alt amb tiges erectes cobertes de certa pilositat. Les fulles són de disposició alternada imparipinnades, oblongo-el·líptiques o només el·líptiques. Tenen d'entre 6 a 12 parells de folíols a més d'un d'imparell.
La inflorescència és en forma d'espiga i pedunculada, amb bràctees lanceolades. Las flors son hermafrodites, zigomorfes i pentàmeres amb forma de papallona d'entre 8 a 13 mm, de color rosat o blanquinós i amb fines línies porpres longitudinals. El fruit és un petit llegum (5-8 mm) idehiscent, rodona i una mica espinós. Floreix a la primavera, estiu i principi de tardor.

És planta típica dels secans on si la pluviometria no és elevada acostuma a donar més rendiment que l'alfals. Va molt bé en terres calcàries. Se sembra a la primavera o a la tardor, el primer any germina però gairebé no creix per això antigament se sembrava junt amb un cereal que era la collita del primer any. Se sega quan floreix o poc després. També es pot aprofitar per pasturar-lo directament pel ramat. El primer dall se sol fer al maig o juny i si de cas plou és possible fer un segon dall o més. Aquesta planta no cansa el terreny i es pot tornar a sembrar sobre ella mateixa.

És un bon farratge comparable a l'alfals, però que a diferència d'aquest no provoca meteorisme (inflament de la panxa) als animals remugants encara que es consumeixi sense barrejar-ho amb palla. Tradicionalment ha estat farratge d'ovelles, cavalls i també conills. És una planta molt mel·lífera i dóna una mel monofloral molt apreciada.

RECUPERANT LA CANYADA QUE ES VA PERDRE FA 40 ANYS

TRANSHUMÀNCIA ORIHUELA DEL TREMEDAL - PETRÉS

Transhumància és el viatge que, des de temps ancestrals, realitzen els ramats per a canviar de pastures. Aquesta explicació que sembla tan simple pot desplegar-se en diferents possibilitats, segons la geografia, els animals, el clima…i diversos etcèteres.
En el nostre cas, la Transhumància va significar un descobriment.
Passejar amb 800 ovelles per una de les Canyades Reals, que tradicionalment connectaven el Regne de València amb Terol, en ple segle XXI és una experiència que no et poden explicar amb paraules. Si tenim en compte que aquesta ruta fa 40 anys que es va abandonar, i que el camí que correspon per dret als animals està envaït per carreteres i construccions, el passeig pren tints de reivindicació. Si afegim la convivència amb els pastors i la vida en plena naturalesa, el passeig és una aventura i un desafiament personal.
Amb tots aquests ingredients, el passat maig ens embarcàrem en un viatge un grup d'aventurers, sense saber el que ens esperava.
I ens esperaven vivències les quals no s'obliden fàcilment: una amistat gairebé instantània entre els desconeguts que ens vam ajuntar allí, ens esperaven riures, emocions, moments difícils que es passaven millor entre cançons i acudits, ens esperava un aprenentatge per contagi de la vida senzilla dels pastors i de la seva saviesa natural. Cadascun ens trobem amb reptes personals i cadascun va aprendre un poc més de si mateix.
Fins i tot, a alguns ens està empenyent a realitzar grans canvis en la nostra vida.
Entre aquestes coses inesperades que ens han succeït es troba la relació d'amistat, que perdura després del viatge, i també la intenció que seguisca sent així durant el major temps possible. I un propòsit: fer el possible per que les Cañadas Reals que queden no es perden, i sent ambiciosos, recuperar aquelles que van caure en l'abandó.
Tanta ambició és millor abastar-la a poc a poc, així que el nostre primer pas és donar a conèixer la Transhumància a persones que, com nosaltres al principi, no tenen contacte amb els animals o la vida pastoril en el seu dia a dia. Creiem que és necessari que els urbícoles tornem a retrobar-nos amb les nostres arrels rurals, amb l'essència de la vida, amb la naturalesa.
Així que estem preparant el viatge de tornada del ramat, per a baixar-lo al Regne (com diuen els pastors que es mouen entre València i Teruel) el 27 d'octubre. Animem a totes les persones que llisquen açò a unir-se a nosaltres i descobrir experiències úniques.

VOLS VINDRE A LA TRANSHUMÀNCIA?

VOLS VINDRE A LA TRANSHUMÀNCIA?
Eixirem amb el ramat d'ovelles des d'Orihuela del Tremedal, a on han passat l'estiu, per tornar a dur-les a Petrés. Desfarem el camí que vam fer el mes de maig passat pel vell assagador de la ruta de Barraques. Si t'animes, t'oferim la possibilitat de fer un viatge d'aventura i senderisme molt especial on et mouràs en el temps i l'espai. El nostre equip posarà al teu abast la logística necessària per a què tu només hagues de caminar i gaudir de l'experiència. POTS VORE LES ETAPES DESPLAÇANT-TE AMB EL CURSOR FINS EL FINAL D'AQUEST BLOC.

EL QUE APORTA L'ORGANITZACIÓ...

Si véns amb nosaltres, pots oblidar-te de dur pes i de la logística. Això corre pel nostre compte. A PARTIR DEL 27 D'OCTUBRE POTS INCORPORAR-TE I DEIXAR-NOS EN QUALSEVOL MOMENT. POTS VINDRE AMB NOSALTRES TOT EL CAMÍ Ó ELS DÍES QUE DESITGES. TELEFONA'NS I HO PARLAREM!

*L'equipatge que portes anirà en la furgona de suport. Podràs accedir a ell diverses vegades al llarg del dia. Tu només has de dur un sarrò amb una mica de menjar, roba i aigua.

*Desdejuni: Cafè, infusió, llet i bolleria.

*Recapte del dia: -Una barreta de xocolata. -3 peces de fruita ó verdura -3 entrepans d'embotit i formatge

*Sopar de calent: Un plat de cullera i un segón contundent.

*Tenda de campanya, muntatge i desmuntatge.

*Dutxa cada 2/3 dies

*Recollida des del punt d'encontre i portada a punt d'eixida

*A més a més: Al llarg del dia t'ensenyarem com funciona el ramat, aprendràs un munt d'història de la ruta que transitem (conquesta Jaume I, revoltes morisques, guerra civil, maquis postguerra, etc). També aprendràs a distingir un grapat de bolets (rovellons, colmenilles, xampinyons, setes de card, parasols, etc...)

*A la nit: Foc de campament amb música (guitarra i bandúrria), anècdotes i experiències dels pastors. Les rialles estan garantides i no tindrem queixes dels veïns.

EL TREBALL NO ESTÀ RENYIT AMB L'ALEGRIA

EL TREBALL NO ESTÀ RENYIT AMB L'ALEGRIA
Si camines amb nosaltres, oblidat de la imatge que t'hages pogut fer d'avantmà. Som un equip jove i dinàmic que sap combinar de manera adient el treball amb l'oci. Des del primer moment trobaràs uns pastors propers que aclariran tots els dubtes que et vinguen al cap. La teua feina només serà gaudir de les sensacions i experiències que el camí ens donarà. Però a més, aprendràs un munt de coses vers el ramat, la transhumància i la natura, gairebé sense adonar-te'n.

Iª FESTA DE LA TRANSHUMÀNCIA - CAUDIEL 6 DE NOVEMBRE DE 2010

Iª FESTA DE LA TRANSHUMÀNCIA - CAUDIEL 6 DE NOVEMBRE DE 2010
A meitat de la ruta tenim previst fer la festa de la transhumància. Serà el dissabte 6 de novembre i la celebrarem a Caudiel. Junt als organitzadors de la MARXA A PEU AL CAMP DE MORVEDRE, estem preparant un dia molt especial d'acompanyament al ramat i convivència amb la gent de Caudiel. Tindrem un sopar amb olleta i embotit, tindrem música i projecció d'imatges de la nostra transhumància. Vos esperem!!

CARN 100% ECOLÒGICA

Les nostres ovelles es crien com abans, és a dir caminant i menjant herba. En cap moment s'estabulen ni mengen pinso. Com a resultat d'això, els corders tenen una carn totalment ecològica i amb un sabor que se n'ix d'allò que ens venen els supermercats. A l'estiu pasturen a la Serra d'Albarracín i a l'hivern a les planures del Camp de Morvedre. Gaudiràs de la millor carn que hui hi ha a les terres valencianes.El ramat pastura ara a l'estiu pels boscos de la Serra d'Albarracín

Etapes

Les etapes són merament orientatives. La rabera és imprevissible i l'oratge també influeix. Les ovelles porten la seua marxa i és díficil arribar a una concreció semblant a la que portem els humans amb els rellotges, els dies i les setmanes. Tenim previst que la marxa siga de 13/15 díes.

27/10/2010Orihuela Trem.Paridera Meadero
28/10/2010 Paridera Meadero Los Páramos
29/10/2010Los PáramosMasada Alta
30/10/2010 Masada Alta San Blas
31/10/2010San BlasCastralvo
01/11/2010 Castralvo Pto. Escandón
02/11/2010Pto. EscandónPuebla Valverde
03/11/2010 Puebla Valverde Albentosa
04/11/2010AlbentosaBarraques
05/11/2010 Barraques Pastura/descans
06/11/2010Pastura/descansCaudiel
07/11/2010 Caudiel Castellnovo
08/11/2010Castellnovo Soneja
09/11/2010Soneja Petrés