CAMINA AMB NOSALTRES, JUNT AL RAMAT, PELS VELLS ASSAGADORS VALENCIANS I ARAGONESOS

jueves, 23 de agosto de 2012

ENS QUEDAREM SENSE BOSCOS? HOMENATGE A LES GENTS DE LA MUNTANYA


Com ja sabeu, des de Transhumàncies Valencianes pensem que l’ús intel·ligent dels ramats pot ser una de les mesures més adients per tal de tenir-ne cura del nostre sotobosc i així evitar els incendis i, si més no, facilitar la seua extinció.
Dit açò, no podem enganyar-nos. Els nostros boscos i muntanyes han patit d’ençà la industrialització dels anys seixanta un abandó que no només passa per l’activitat ramadera.
Els qui freguem la cinquentena hem pogut vore a les nostres muntanyes un munt d’activitats que feien que es treballaren abans com si d’un hort es tractés. A banda de l’abandonament de la majoria de les masies, hi havia activitats que hui son impensables. Volem retre un homenatge a les gents que treballaven les nostres serres amb treballs molt durs i sempre mal pagats.
*Anar a la punxa: Quadrilles d’homes acumulàven càrregues ingents de romer i argelagues per tal de nodrir els forns de les taulelleres de la zona de Castelló. Açò també valia per als forns de pà.
*Collir l’espígol: De menuts hem vist com es feia el mateix amb les mates d’espígol ó lavanda. Arribats al poble i en unes grans calderes, es bullia l’espígol per treure l’essència que es venia als francesos per fer colònia.
*Les carboneres: Les nostres serres estan atapeïdes de restes d’aquesta activitat. Per tal de fer carbó per a les conques i les cuines, els carboners netejàven, sense tallar-les, les carrasques i alzines. Amb les rames menudes s’elaboraba un carbó de gran qualitat i poder calorífic.
*Les caleres: A les zones amb gran presència de pedra calissa hi havia els forns de calç. Aquestos necessitaven una gran quantitat de biomasa per a funcionar.

A més a més hi havia d’altres activitats, com ara l’aprofitament de la resina dels pins i moltes altres que segurament oblidem dir-vos ara.
Aquells anys no van a tornar, però aquesta reflexió es necessària per tal de prendre consciència de que hi ha molta feina per davant i a més a més, hem de comptar amb un gran entrebanc, el canvi climàtic que va dessecant les nostres rieres i fonts.
Se'n sortirem? podran reeixir els nostres boscos? com ens contestàven els vells del poble en preguntar-los si hui plouria....a la nit t'ho diré!

5 comentarios:

  1. Fins fa unes setmanes no havia vist mai com els treien la resina als pins, pinastre per a ser més concret, i supose que per fer trementina. Tots el que tenien una certa edat mostraven les ferides, però estaven ben vius.

    ResponderEliminar
  2. Efectivament Vicent, allò que es crema i moltes vegades es revetlla com inapagable ho es atesa la situació d'abandonament en que hem deixat les muntanyes. Des dels anys seixanta hem crescut en superfície forestal però aquesta està deixà al seu albir. I això era el que precissament feien els nostres majors, aprofitàven tot de la natura i...clar que esquilmàven el bosc. Però a canvi els incendis es podien apagar tan sols amb quatre rames ja que el sotobosc estava ben net. Gràcies per participar i seguir-nos. Salut!!

    ResponderEliminar
  3. Jo soc nascut a la muntanya, i tot això encara és present a la meua vida. Soc de La vall de Laguar a la Marina Alta, no ho dic per si no ho conegueu,que pot ser sí o no,tant se val.
    La pura realitat és que fins als anys norantes encara es podien vorer ramats per aquestes muntanyes,homens que anaven a fer palmes, i les seues dones feien llata, i la convertien en cabassos i altres estris o aparells, però, vet aquí, què una dècada abans algun savi malintencionat havia decidit acabar en un model agricola i ramader, alhora que en la cultura implícita de la nació catalana que tot tenia nom i funció...Ara no queda ni memòria i els néts dels pastors de saviesa atàvica denosten, enviant a l'ostracisme el mitjà de la seua existència. Salut. Sense ramat no hi ha nació.

    ResponderEliminar
  4. Hola Sergi, a Transhumàncies Valencianes coneguem Laguar, coneguem a Saoro i a son tio que ara lamentem no recordar el nom. Efectivament ja només queda el seu ramat d'ovelles rabudes i les poques cabretes que té el seu nebot. Tenim pendent una estada a la zona. A vore si tenim ocasió de conèixer-nos. Salut!!

    ResponderEliminar

RECUPERANT LA CANYADA QUE ES VA PERDRE FA 40 ANYS

TRANSHUMÀNCIA ORIHUELA DEL TREMEDAL - PETRÉS

Transhumància és el viatge que, des de temps ancestrals, realitzen els ramats per a canviar de pastures. Aquesta explicació que sembla tan simple pot desplegar-se en diferents possibilitats, segons la geografia, els animals, el clima…i diversos etcèteres.
En el nostre cas, la Transhumància va significar un descobriment.
Passejar amb 800 ovelles per una de les Canyades Reals, que tradicionalment connectaven el Regne de València amb Terol, en ple segle XXI és una experiència que no et poden explicar amb paraules. Si tenim en compte que aquesta ruta fa 40 anys que es va abandonar, i que el camí que correspon per dret als animals està envaït per carreteres i construccions, el passeig pren tints de reivindicació. Si afegim la convivència amb els pastors i la vida en plena naturalesa, el passeig és una aventura i un desafiament personal.
Amb tots aquests ingredients, el passat maig ens embarcàrem en un viatge un grup d'aventurers, sense saber el que ens esperava.
I ens esperaven vivències les quals no s'obliden fàcilment: una amistat gairebé instantània entre els desconeguts que ens vam ajuntar allí, ens esperaven riures, emocions, moments difícils que es passaven millor entre cançons i acudits, ens esperava un aprenentatge per contagi de la vida senzilla dels pastors i de la seva saviesa natural. Cadascun ens trobem amb reptes personals i cadascun va aprendre un poc més de si mateix.
Fins i tot, a alguns ens està empenyent a realitzar grans canvis en la nostra vida.
Entre aquestes coses inesperades que ens han succeït es troba la relació d'amistat, que perdura després del viatge, i també la intenció que seguisca sent així durant el major temps possible. I un propòsit: fer el possible per que les Cañadas Reals que queden no es perden, i sent ambiciosos, recuperar aquelles que van caure en l'abandó.
Tanta ambició és millor abastar-la a poc a poc, així que el nostre primer pas és donar a conèixer la Transhumància a persones que, com nosaltres al principi, no tenen contacte amb els animals o la vida pastoril en el seu dia a dia. Creiem que és necessari que els urbícoles tornem a retrobar-nos amb les nostres arrels rurals, amb l'essència de la vida, amb la naturalesa.
Així que estem preparant el viatge de tornada del ramat, per a baixar-lo al Regne (com diuen els pastors que es mouen entre València i Teruel) el 27 d'octubre. Animem a totes les persones que llisquen açò a unir-se a nosaltres i descobrir experiències úniques.

VOLS VINDRE A LA TRANSHUMÀNCIA?

VOLS VINDRE A LA TRANSHUMÀNCIA?
Eixirem amb el ramat d'ovelles des d'Orihuela del Tremedal, a on han passat l'estiu, per tornar a dur-les a Petrés. Desfarem el camí que vam fer el mes de maig passat pel vell assagador de la ruta de Barraques. Si t'animes, t'oferim la possibilitat de fer un viatge d'aventura i senderisme molt especial on et mouràs en el temps i l'espai. El nostre equip posarà al teu abast la logística necessària per a què tu només hagues de caminar i gaudir de l'experiència. POTS VORE LES ETAPES DESPLAÇANT-TE AMB EL CURSOR FINS EL FINAL D'AQUEST BLOC.

EL QUE APORTA L'ORGANITZACIÓ...

Si véns amb nosaltres, pots oblidar-te de dur pes i de la logística. Això corre pel nostre compte. A PARTIR DEL 27 D'OCTUBRE POTS INCORPORAR-TE I DEIXAR-NOS EN QUALSEVOL MOMENT. POTS VINDRE AMB NOSALTRES TOT EL CAMÍ Ó ELS DÍES QUE DESITGES. TELEFONA'NS I HO PARLAREM!

*L'equipatge que portes anirà en la furgona de suport. Podràs accedir a ell diverses vegades al llarg del dia. Tu només has de dur un sarrò amb una mica de menjar, roba i aigua.

*Desdejuni: Cafè, infusió, llet i bolleria.

*Recapte del dia: -Una barreta de xocolata. -3 peces de fruita ó verdura -3 entrepans d'embotit i formatge

*Sopar de calent: Un plat de cullera i un segón contundent.

*Tenda de campanya, muntatge i desmuntatge.

*Dutxa cada 2/3 dies

*Recollida des del punt d'encontre i portada a punt d'eixida

*A més a més: Al llarg del dia t'ensenyarem com funciona el ramat, aprendràs un munt d'història de la ruta que transitem (conquesta Jaume I, revoltes morisques, guerra civil, maquis postguerra, etc). També aprendràs a distingir un grapat de bolets (rovellons, colmenilles, xampinyons, setes de card, parasols, etc...)

*A la nit: Foc de campament amb música (guitarra i bandúrria), anècdotes i experiències dels pastors. Les rialles estan garantides i no tindrem queixes dels veïns.

EL TREBALL NO ESTÀ RENYIT AMB L'ALEGRIA

EL TREBALL NO ESTÀ RENYIT AMB L'ALEGRIA
Si camines amb nosaltres, oblidat de la imatge que t'hages pogut fer d'avantmà. Som un equip jove i dinàmic que sap combinar de manera adient el treball amb l'oci. Des del primer moment trobaràs uns pastors propers que aclariran tots els dubtes que et vinguen al cap. La teua feina només serà gaudir de les sensacions i experiències que el camí ens donarà. Però a més, aprendràs un munt de coses vers el ramat, la transhumància i la natura, gairebé sense adonar-te'n.

Iª FESTA DE LA TRANSHUMÀNCIA - CAUDIEL 6 DE NOVEMBRE DE 2010

Iª FESTA DE LA TRANSHUMÀNCIA - CAUDIEL 6 DE NOVEMBRE DE 2010
A meitat de la ruta tenim previst fer la festa de la transhumància. Serà el dissabte 6 de novembre i la celebrarem a Caudiel. Junt als organitzadors de la MARXA A PEU AL CAMP DE MORVEDRE, estem preparant un dia molt especial d'acompanyament al ramat i convivència amb la gent de Caudiel. Tindrem un sopar amb olleta i embotit, tindrem música i projecció d'imatges de la nostra transhumància. Vos esperem!!

CARN 100% ECOLÒGICA

Les nostres ovelles es crien com abans, és a dir caminant i menjant herba. En cap moment s'estabulen ni mengen pinso. Com a resultat d'això, els corders tenen una carn totalment ecològica i amb un sabor que se n'ix d'allò que ens venen els supermercats. A l'estiu pasturen a la Serra d'Albarracín i a l'hivern a les planures del Camp de Morvedre. Gaudiràs de la millor carn que hui hi ha a les terres valencianes.



El ramat pastura ara a l'estiu pels boscos de la Serra d'Albarracín

Etapes

Les etapes són merament orientatives. La rabera és imprevissible i l'oratge també influeix. Les ovelles porten la seua marxa i és díficil arribar a una concreció semblant a la que portem els humans amb els rellotges, els dies i les setmanes. Tenim previst que la marxa siga de 13/15 díes.

27/10/2010Orihuela Trem.Paridera Meadero
28/10/2010 Paridera Meadero Los Páramos
29/10/2010Los PáramosMasada Alta
30/10/2010 Masada Alta San Blas
31/10/2010San BlasCastralvo
01/11/2010 Castralvo Pto. Escandón
02/11/2010Pto. EscandónPuebla Valverde
03/11/2010 Puebla Valverde Albentosa
04/11/2010AlbentosaBarraques
05/11/2010 Barraques Pastura/descans
06/11/2010Pastura/descansCaudiel
07/11/2010 Caudiel Castellnovo
08/11/2010Castellnovo Soneja
09/11/2010Soneja Petrés